Utgiver av
magasinet SKO og
Skohåndboken

AW 2018/19 trender, Power to the people

Skrevet 11. januar 2018 og kategorisert Messer


På sko & veskemessen, OSLO 9.-11. febr. kan du se de lekreste kolleksjoner for neste høst og vinter.

Høst og vinter 2018/19 er en sesong hvor forbrukeren søker basale verdier for eksistens og frihet. Dette kommer til uttrykk i fire trendtemaer ifølge pej gruppen, med fokus på tilbehørsmoten.


Design er alltid et speil av virkeligheten, drømmene, lengslene og redslene. ‘Frihet’ er et viktig begrep i forståelsen av fremtidens forbrukere og et viktig begrep å gå i dybden av, om man vil designe produkter og tjenester til fremtidens behov.

Når vi snakker om ‘frihet’, er det muligheten til å iscenesette sitt eget liv, til å skape sin egen meningsfulle fremtid, og samtidig være en del av et større verdifellesskap. Det kan blant annet gjenkjennes fra de bevegelser som er i gang på flere kontinenter, hvor befolkningen på forskjellig vis ønsker å ta makten tilbake.

Det er ikke en innsnevret individualisme vi higer etter, men frihet og individualisme på en konstruktiv måte - gjerne sammen med andre.

Innen design, entreprenørskap og handel, er det stor etterspørsel etter nye ideer. Det blir ofte iscenesatt som ‘big ideas, small companies’, primært fordi det gir mening for mange på tvers av kultur, politikk og religion.

Her identifiseres fire trendretninger som speiler drømmer og lengsler til høst- og vintersesongen 18/19: Freedom to be neutral, Freedom to be curious, Freedom to think global og Freedom to speak up.

Freedom to be neutral

Friheten til at være seg selv - nok. Denne vinkelen inkluderer også friheten til at være ‘out’. Dette kan bli sesongen hvor det er ‘in to be out’. Fravalg blir mote. Dette gjelder på en bred front; å ha mindre plass å bo på, å spise mainstream eller gourmet, eller å velge bort det moderne, trendy uttrykk i klesvalget, og i stedet velge nøytrale farger og design. Trenden er å vise styrke, mot og selvdisiplin til å velge bort og prioritere helt fritt i livet.

Tilbehør

Her gjelder det klassiske uttrykket når det kommer til skomote og tilbehør. I damemoten sees den klassiske stilett med tykk hæl – gjerne med en liten tvist som en annerledes detalj eller kant. Også i herremoten er det den klassiske sko som er i sentrum.

Både for menn og kvinner kan sneakers i nøytrale farger fremdeles brukes. Vesker er minimalistiske, men med et moderne tvist. Generelt holdes designet, både på sko og vesker, i et enkelt uttrykk, hvor detaljene er veloverveide og nedtonet. Fargene brukes på hele overflater, og lite mønster.

Freedom to be curious

Det ukjente har alltid hatt en stor tiltrekningskraft på de kreative. Det ukjente er også grenseløst. Universet er uten grenser. Disse fakta angripes av de kreative med nysgjerrighet, åpenhet og lyst til å utforske og utfordre satte normer og standarder. I en verden med mange begrensninger har den kreative verdens hær en stor og meningsfull oppgave. Design skal være grenseoverskridende for å skape ny mening, konstruktiv for å løse behov og utforskende for å oppdage helt nye, ukjente behov.

Tilbehør

Her utforskes nye kreative muligheter i sko og tilbehør. Nye konstellasjoner, som eksempelvis materialeoverflater med ulike preg skaper nye uttrykk. Vi ser detaljer med elementer som krystaller eller skimrende fargeoverflater. Stilen i skomoten er mangeartet; støvler, sneakers, loafers, stiletter etc. Det er ingen grenser i forhold til form. Veskedesign er også mangfoldig med nysgjerrighet og kreativitet i høysetet. Multifunksjonalitet og flerbruk dukker opp i forskjellig design, blant annet kan vesker fungere til ulike behov.

Freedom to think global

Her hentes inspirasjon og ideer fra hele verden. Som en protest mot lukkethet og proteksjonisme understreker temaet at ideer og tanker er utemmelige og strekker seg over landegrenser, uansett hvor høye murer som bygges. Det er mye kreativitet og sterke ideer overalt på kloden - og det er en stor lyst til å dele dem. Temaet er derfor inspirert av reiseaktivitet, verdens mangfoldige naturarv og kulturopplevelser på tvers av landegrenser og opprinnelse.

Tilbehør

Sko- og veskemoten er preget av globale elementer. Å kunne bevege seg fra et sted til et annet er essensielt og derfor er aktivitet et elementært parameter i designet. Det er tydelig at stilen skal kunne være praktisk og følge med på farten. Det er også plass til nytenkning og finurlige detaljer. Inspirasjonen fra andre himmelstrøk når det gjelder materialer, farger og mønstre er en viktig del i denne stilen.

Freedom to speak up

Dagens yngre forbrukere er mer opptatt av visjoner og demokratisk involvering enn partipolitikk og religion. Det å ha frihet til å utveksle eller formidle ideer, å skyve grenser, å reagere og agere til fritt å kunne skape og ikke være redd for å uttrykke sin mening er viktige verdier for moderne mennesker. Frihet reduseres på grunn av religion og politikk, men de sterkeste bryter ut og trosser etablerte roller. Dette tema utspringer fra en sterk urban trend, og avspeiler samtidig tydelig den politiske scene.

Tilbehør

Det rebelske uttrykk er fokuset i sko- og veskemoten. Her repareres og lappes det på utgåtte sneakers og vesker. Gjenbruk og å sette sitt eget preg på sine gamle ting på en rebelsk måte, er et viktig parameter. Her vil man ikke ligne andre. Et eksempel på de stilsikre uttrykk som dominerer dette tema, er tekstil-skoen med en annerledes såle. Sterke farger kan enten kombineres eller stå alene med kreativitet detaljer og utforskning av mulige designuttrykk.


Nyhetsarkiv

2019 februar 2018 juli januar 2017 november september juli may januar 2016 august juni februar januar 2015 desember oktober september august juli juni mars februar 2014 desember november oktober august juni april februar januar 2013 november oktober august juli juni may april mars januar


Skoforlaget AS - Fredrik Selmers vei 2 - 0663 Oslo - skoforlaget@skoforlaget.no - Tlf: 22 65 39 41 | Om Oss

Nettsider av Apasje

Til toppen

Logg inn

Vi jobber fortsatt med medlemsfunksjonaliteten, og er ikke helt klare for å åpne ennå.

×